Tankestregen, der blev væk

Udgivet den 22. september 2019
Charlotte Faber Fischer

Charlotte Faber Fischer

Cand.ling.merc. | MA | Certificeret translatør | Oversætter | Korrekturlæser | Layouter | Webdesigner på hobbyplan

… sådan får du den tilbage igen!

Jeg har lagt mærke til et fænomen i det danske skriftsprog, som har gjort mig nysgerrig – nå ja, fænomen er måske en overdrivelse, men da jeg arbejder med sprog og layout, har jeg brug for at brøle lidt: Tankestregen er forsvundet, og det er på tide, at vi får den tilbage igen.

Tankestreg/bindestreg

På dansk bruger vi to vandrette streger i typografien og tegnsætningen. Den ene er bindestregen, og den anden er tankestregen, som jeg altså påstår er forsvundet. Okay, måske er den ikke forsvundet, men overdrivelse fremmer forståelsen – ved du nok – og grafikeren her på kontoret har i øvrigt spottet den samme tendens. Vi er begge enige om, at der må gøres noget!

Lad os starte med at kigge nærmere på de to vandrette streger:

Bindestreg

Bindestregen er kortere end tankestregen. Som ordet antyder, bruges den til at binde noget sammen. Den skrives som udgangspunkt uden afstand til det, der kommer før og efter. Den bruges bl.a. til orddeling (ved linjeskift), i stedet for en fælles orddel (gavepapir og -bånd), i sammensætninger med forkortelser som SMS-besked og THC-holdig, i taltegn og symboler (1900-tallet og 2-litersdunk) og meget andet.

§ 57 i retskrivningsreglerne kan du læse mere om reglerne og finde flere eksempler.

Tankestreg

Tankestregen er længere end bindestregen og skrives med mellemrum før og efter. Den bruges bl.a. mellem helsætninger, til at skabe et ophold og ved indskud og tilføjelser som i disse eksempler: Jeg købte ikke computeren – den havde ikke RAM nok. Han var træt – turen havde slået ham helt ud – og derfor røg børnene tidligt i seng. Du skal altid fortælle sandheden – også selvom det er svært.

I § 55 i retskrivningsreglerne kan du læse mere om reglerne og finde flere eksempler.

 

Hvis du som jeg havde en fortræffelig dansklærer i folkeskolen, har du sikkert helt styr på det. Og hvis du har skrevet meget i hånden, har din hjerne skullet tage stilling til, hvor lang stregen skal være, samt om der skal luft omkring.

… og så kom Word!

Word klarer ærterne – og derfor har du glemt, hvad du lærte i skolen!

Hvis du jævnligt skriver i Word, så har du måske lagt mærke til, at tankestregen sættes helt automatisk, når du skriver et ord, trykker mellemrum, trykker bindestreg, skriver et nyt ord, for til sidst at trykke mellemrum. Eller også tænker du slet ikke over det. Men den er god nok; bindestregen ændrer sig automatisk til en tankestreg (i hvert fald hvis du kører med Words standardindstillinger).

Google Docs og Facebook er ikke lige så smarte

Sådan er det ikke, når du skriver i eksempelvis Google Docs, på Facebook eller LinkedIn. Derfor ender du højst sandsynligt med forkert anvendte bindestreger i dine rapporter og indlæg, fordi automatikken, som du har vænnet dig til fra Word, ikke er fulgt med. Du skal til at tænke selv.

Det kan være svært at huske, hvordan det nu lige var med den tankestreg, og endnu sværere hvis du aldrig har kendt til forskellen på bindestreg og tankestreg. Og jeg kan sagtens forstå, hvorfor det sker. Mens mine fingre glider over tastaturet i den editor, jeg bruger til at skrive indlæg i, må jeg også indrømme, at jeg savner automatikken – jeg skal også tilbage og rette her og der.

Her kommer genvejstasterne ind

Der skal faktisk ikke de store anstrengelser til for at få den forsvundne tankestreg tilbage. På en Mac holder du blot Option-tasten nede, mens du trykker bindestreg, eller trykker bindestreg to gange efterfulgt af et mellemrum. På en PC holder du Alt-tasten nede, mens du skriver cifrene 0150. Der er givetvis andre genveje, men det er dem, jeg bruger.

Tankestreg på PC

Alt + 0150

Tankestreg på Mac

Alt + bindestreg

Er det ikke ligegyldigt?

Svaret fra mig er klart og tydeligt – nej, det er det ikke! Det kan synes som en lille bitte fejl, men tro mig, folk, som kender til forskellen, opfatter det hurtigt som sjusk og mister måske lysten til at læse din tekst eller købe dine varer eller ydelser. Og det er en skam. Min opgave er at stramme sproget op for mine kunder, så de kan koncentrere sig om deres kerneydelse. Vi kan noget forskelligt, og sammen hjælper vi hinanden.

Lad os slå et slag for at få tankestregen tilbage – nu!

Hvis du har en kommentar til artiklen, er du velkommen til at sende mig en mail, se nedenfor.
Jeg har fjernet kommentarfeltet på grund af spam fra robotter, som forsøger at genere links til andre sider – virkelig træls!

Share This